Pizzaoven in de tuin (5/6)
Een pizzaoven in de tuin. Dat is toch een droom? Na het volgen van een workshop gingen wij zelf aan de slag in de tuin.
Eerst een goede fundering gebouwd en een onderstel voor de oven. En dan het leuke werk: het kleien met de leem. We gebruiken onze Nederlandse Basisleem, ongeveer 20 zakken van 25 kilo hebben we nodig (of een halve bigbag maar dan van Claytec). Bij de dierenwinkel hebben we 2 baaltjes stro gekocht, voor de laag met stro.
Kijk ook bij Claytec Basisleem. Leverbaar in halve bigbags!!
Nu is het klaar voor de 2 lagen leem. De lagen worden elk zo’n 7 cm dik. Je kunt de laag bolletje voor bolletje kneden en opbouwen. Om er zeker van te zijn dat de dikte zo gelijk mogelijk blijft, heb ik een bakblik van de HEMA gebruikt om ‘stenen’ in te vormen. In het bakblik legde ik wat bouwplastic en daarna drukte ik er zo stevig mogelijk klei in. Het blik storte ik vervolgens uit op de plank en sneed er repen uit. Dit werkte redelijk snel en zorgvuldig.
Om de opening te maken zagen en lijmen we alvast van wat oude planken een deksel. Die gebruiken we als mal om omheen te kleien zodat hij straks precies past. Een deksel is niet nodig als je alleen pizza’s wil bakken, maar als je na het pizzabakken ook een brood wil bakken of een ovenschotel, dan is een deurtje handig. De oven sluit je dan af met de deur en voor brood met een natte doek om het deurtje heen aan de binnenkant zodat hij niet verbrand. Het hout is dan inmiddels uit de oven, alle warmte die in de leem opgeslagen zit na het pizza bakken, is voldoende om een brood of een appeltaart te bakken. Pizza’s bak je bij open vuur en na het verwijderen van het vuur kun je brood bakken. Zeer economisch!
De droogtijd is minimaal twee weken. Omdat we de droogtijd wat wilden verkorten hebben we na één week het zand eruit geschept en in dezelfde HEMA bak hete kooltje gelegd en dit in de oven geschoven. Zo kon de oven ook aan de binnenkant wat laten drogen. De kooltjes hebben we ’s morgens en ’s avonds erin gelegd, in totaal 6 keer.
Liever een andere kleur? Er is nu WITTE Basisleem. Ga kijken…!
We vallen in herhaling, maar een pizza-oven van leem kan alleen buiten staan met een afdak eroverheen. Leem kan namelijk niet tegen regenwater. Dus betrek in de bouwplannen ook een afdak of zorg in ieder geval voor afdekking als de oven afgekoeld is. Je kunt natuurlijk ook een pizza-oven bouwen in een open ruimte met een dak.
Dit artikel is geschreven door Elza.
Lees ook:
- Leemoven bodemplaat : workshop verslag
- Pizzaoven van leem : de tuin in
- Pizzaoven in de tuin: funderen
- Pizzaoven in de tuin : onderstel
- Pizzaoven in de tuin: bouwen maar
- Pizzaoven in de tuin : praktische tips
- Foto’s van pizzaoven maken op ons Flickr account
- Terug naar het blog
- Of lees eens : Wat is Leemstuc?
hallo
vol interesse neem ik jullie site door over het maken van een pizza oven.
Iets wat ik al jaren graag wil gaan doen. Ondertussen heb ik vorig jaar een ijzeren pizzaoven gekocht , die ik met hout moest stoken. leuk idee, maar snel weer verkocht, gezien de pizza allemaal gerookt werden, en er ook naar smaakte. het hout lag nl onder de steen en de rook ging over de pizza heen
mijn vraag is, als ik de foto’s bekijk.. of dit bij deze pizzaleemoven niet ook het geval is. is het niet beter om er een schoorsteen op te zetten, aoja waar is het dan het beste voor of achter kant
ik hoor het graag.
zodat ik met plezier en vertrouwen aan de slag kan gaan.
vriendelijke groeten dhr salmaso
Beste heer Salmaso,
je kunt inderdaad een schoorsteen op de pizza oven plaatsen. Het beste is dan wellicht op de ingang.
Het kan ook zonder schoorsteen als je het hout brandt aan één zijde van de oven, dus óf rechts óf links. De lucht gaat dan horizontaal circuleren en dat werkt ook prima.
Veel succes
Hallo ,
Kan deze oven het gehele jaar buiten staan.
Of is dat niet aan te raden gezien het intrekken van vocht en kans op scheuren?
Mvg Ron
Beste Ron,
tja, leem is ademend materiaal en neemt makkelijk vocht op, ook in de vorm van damp. Hebben we een mistige herfst en winter, dan zou bij een strenge vorst schade kunnen optreden aan de oven. Maar als je de oven onder een afdak hebt staan en hem na de zomer in droge toestand goed verpakt, dan moet het goed gaan. Ik kan me trouwens de laatste zware vorst niet meer heugen. Lang leve de broeikas??
Groeten
geert
Hey,
Na aanleiding van jullie artikel heb ik nog een vraag: Hoe groot is jullie oven in diameter? En js bet eventueel ook mogelijk om een oven meg kleinere diameter te bouwen? Ik zou namelijk een keer zo’n oven willen verbouwen om mee te nemen op vakantie, maar dzn is 700 kg wel te zwaar.
Met vriendelijke groeten,
Marieke
Hoi Marieke,
de exacte diameter weet ik niet, maar ik schat 90cm buitenmaat.
Voor vakantie zou ik geen pizza oven van leem meenemen. Je moet echt massa hebben om fatsoenlijk te kunnen stoken. Maar bij de Blokker zijn volgende mij aardewerken pizza oven, die je misschien ook kunt overwegen.
Groeten
Geert