Pizza-oven van leem (2/6)
Een pizza-oven van leem. Hoe bouw je dat? We volgden in de zomer van 2012 een workshop en voegden woord bij daad om er zelf een te bouwen in een achtertuin.
In het eerste bericht over de workshop van Dirk3000 maakten we de bodemplaat van de pizza-oven.
Op de bodemplaat komt een halve bol met plakzand. Dat kan zandbakzand zijn of vulzand waarmee je stoepen kunt tegelen. Als het maar plakt als je er water bij doet. Dit zand kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen en heet vulzand, plakzand of ophoogzand. De halve bol stamp je goed aan en werk je zo glad mogelijk af met je handen. De halve bol dient als tegenvorm of mal voor de lemen wand.
Als de bol mooi rond is beplak je hem met natte kranten. Over de bol komen nog twee lagen leem. De kranten worden op het zand geplakt om te voorkomen dat het zand met de klei mengt.
Na het bedekken van het vulzand komen er nog 2 lagen leem op. De eerste laag is zonder stro, dat wordt de binnenkant van de oven die straks lekker zwart blakert van het bakken, en de tweede laag is de isolatielaag mét stro. Dat wordt de buitenlaag die later nog afgewerkt kan worden. De isolatielaag houdt de warmte vast. De oven kan wel 400 graden heet worden van binnen maar aan de buitenkant kun je straks je hand er op leggen.
Als de bol klaar is, kun je er gelijk een deurtje uitsnijden. Je kunt dit uit de losse pols doen, of eerst een deurtje van hout maken en dat als mal gebruiken om de opening uit te snijden. Daarover later meer. De opening moet je wel maken voordat de oven droogt.
De oven moet minimaal 2 weken drogen. Als je te vroeg gaat stoken heb je kans dat de leem gaat scheuren. De pizzaoven moet je ook niet in de hete zon laten drogen, afdekken met een tentje is aan te raden zodat de oven noch nat wordt, noch te snel of eenzijdig droogt door de zon.
Trouwens, een pizza-oven van leem kan alleen buiten staan met een afdak eroverheen. Leem kan namelijk niet tegen regenwater. Dus betrek in de bouwplannen ook een afdak of zorg in ieder geval voor afdekking als de oven afgekoeld is.
De volgende keer laten we foto’s zien van een fundering die we gemaakt hebben voor een pizzaoven in de tuin.
Dit artikel is geschreven door Elza.
Lees ook:
- Leemoven bodemplaat : workshop verslag
- Pizzaoven van leem : de tuin in
- Pizzaoven in de tuin: funderen
- Pizzaoven in de tuin : onderstel
- Pizzaoven in de tuin: bouwen maar
- Pizzaoven in de tuin : praktische tips
- Foto’s van pizzaoven maken op ons Flickr account
- Terug naar het blog
Hoe dik moet de laag van leem zijn en de laag van leem met stro?
Beste Matthijs,
bij deze oven zijn de laag met en zonder stro elk 7,5 cm dik.
Groeten
Geert
Wanneer verwijdert u het zand? Direct of pas na 2 weken? Alvast dank voor uw reactie,
Hugo
Beste Hugo,
dat zou ik na twee weken doen als de leem verder is uitgehard.
Succes
Geert
Vraagje,
zou je de oven af kunnen werken met een isolatie laag van glaswol, steenwol of gewone wol.
Dan gaas en dan betonstuc om hem waterdicht te maken?
De isolatie laag zou het krimpen en uitzetten op vangen zodat de buitenlaag niet zou scheuren zou mijn gedachten zijn.
Beste Ralph,
dat lijkt me zeker een poging waard om te proberen. Ik ken geen mensen die het eerder hebben geprobeerd, dus ik kan je niet aan ervaring vertellen of het een groot succec wordt. Maar ik kan je gedachtengang goed volgen.
Als je het gaat proberen, wil je dan je resultaten laten weten?
Veel succes
Geert