Pizzaoven onderstel (4/6)
Een pizzaoven in de tuin. Heel leuk natuurlijk, maar het is een aardig bouwwerk. Waar laat je 700 kilo leem op rusten?
In het vorige bericht over het maken van een pizzaoven lieten we zien hoe we de fundering maakten. Om de leemoven op werkbare hoogte te krijgen (je kan de oven natuurlijk ook direct op de grond bouwen, maar dan moet je zo bukken), hebben we een onderstel van Ytong blokken gemaakt. Zo kunnen we straks staand pizza’s bakken in de tuin.
De blokken hebben we gestuct met kalk. Intussen hebben we ook een tentdakje gemaakt tegen de zon en regen.
Voor de onderplaat zochten we iets dat een natuurlijke uitstraling heeft en sterk genoeg is om de +/- 700 kilo leem te dragen. Natuursteen is natuurlijk erg mooi maar ook…. duur. We zochten verder naar iets binnen ons beperkte budget. We kwamen via marktplaats uit op Azobe houten damwanden. Gebruikt een stuk goedkoper dan nieuw en ze kunnen goed tegen vocht en zijn héél sterkt.
De damwanden hebben groeven zodat ze uit zichzelf wel blijven liggen, maar voor de zekerheid hebben we toch maar wat vastgeschroefd. Door het gewicht van het leem zal het straks wel op zijn plaats blijven liggen. Op het hout hebben we de cirkel voor de bodemplaat alvast aangebracht. Op naar de volgende stap: het maken van de bodemplaat van leem. Één laag mét stro en één laag zónder stro. Een waterpas is een handig gereedschap om bij de hand te houden.
In het volgende bericht maken we deze lemen houtoven af en geven we nog wat algemene tips.
Dit artikel is geschreven door Elza.
Lees ook:
- Leemoven bodemplaat : workshop verslag
- Pizzaoven van leem : de tuin in
- Pizzaoven in de tuin: funderen
- Pizzaoven in de tuin : onderstel
- Pizzaoven in de tuin: bouwen maar
- Pizzaoven in de tuin : praktische tips
- Foto’s op ons Flickr account
- Terug naar het blog
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!